Arbo in je organisatie
De Arbocatalogus VVT geeft je de richtlijnen, instrumenten en praktische tips voor de arbeidsrisico’s waar werknemers in de verpleeghuiszorg, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg mee in aanraking kunnen komen.
Goede arbeidsomstandigheden zijn in ieders belang: als werknemers op een gezonde en veilige manier hun werk kunnen doen is dat ook goed voor de cliënten, familie, mantelzorg en uiteraard voor de werkgever. Deze is eindverantwoordelijk en organiseert de Arbozorg in samenspraak met de werknemers. De ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging heeft een belangrijke rol.
Het Stappenplan Arbozorg van het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid is een handig hulpmiddel om de Arbozorg in jouw organisatie vorm te geven of om te kijken of je voldoende hebt geregeld.
Risico Inventarisatie & Evaluatie
Een (verplicht) onderdeel van de Arbozorg is de Risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E). In een RI&E staat welke risico’s er binnen het bedrijf zijn ten aanzien van de veiligheid en gezondheid van werknemers. Voortvloeiend uit deze inventarisatie moet een Plan van Aanpak worden opgesteld met daarin de maatregelen die genomen zullen worden om de risico’s aan te pakken.
Erkende RI&E’s voor VVT-organisaties
De VVT heeft twee erkende RI&E-instrumenten: Pythia en ZorgRie. Het voordeel van het gebruik van deze erkende RI&E-instrumenten is dat ze zijn afgestemd op de arbeidsrisico’s in de verpleeghuiszorg, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg. Ook hoeven bedrijven met maximaal 25 werknemers hun RI&E niet verplicht te laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of Arbodeskundige. Dit is laagdrempelig voor kleine zorgorganisaties en bespaart kosten en werkzaamheden.
Erkende RI&E vragenlijst
TriasWeb is een digitale RI&E voor teams in de zorg. Deze erkende RI&E vragenlijsten zijn opgebouwd met kennis van onder andere kwaliteitskaders, arbocatalogi en vele experts. De vragenlijsten zijn gericht op cliënt-, medewerker– en gebouwveiligheid. Door het invullen van de RI&E worden risicoprofielen gemaakt op elk niveau van de organisatie. In de evaluatie worden de risico’s getoetst aan de eigen maatregelen. Je krijgt direct inzicht in en focus op hetgeen kan worden verbeterd. TriasWeb kan op verschillende manieren worden uitgevoerd: door staf en management, door kernteams of door elk team zelfstandig. Meer informatie vind je op de website van Triaspect.
Steunpunt RI&E
Op de website van het Steunpunt RI&E lees je meer informatie over de vele RI&E instrumenten, krijg je informatie en tips voor jouw organisatie en over het zélf opstellen van een RI&E. Ook vind je er een handleiding voor branches over het maken en laten erkennen van een branche RI&E instrument.
Arboportaal
Het Arboportaal is een startpunt voor werkgevers, professionals en werknemers die informatie zoeken over goede arbeidsomstandigheden. Deze website is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Arboportaal bevat veel informatie over arbo-thema’s, arbocatalogi, instrumenten en publicaties die via het menu en via een zoekfunctie eenvoudig is terug te vinden.
Inspectie SZW
De Inspectie SZW inspecteert regelmatig of werkgevers én werknemers zich aan de Arboregels houden. Hun prioriteit ligt daarbij op werksituaties die ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Bij overtreding kan de Inspectie SZW een aantal maatregelen opleggen, variërend van een waarschuwing tot een boete of zelfs stillegging van het werk.
Arbocatalogus voor VVT organisaties
Wil je de Arbocatalogus VVT bekend maken binnen jouw organisatie? Download in de Arbocatalogus VVT toolkit een tekstbericht, posters en een animatiefilmpje, om via de kanalen van jouw eigen organisatie iedereen eenvoudig te informeren.