Arbocatalogus voor Verpleeg-,
Verzorgingshuizen en Thuiszorg

Cytostatica

Doorsturen
Bij de behandeling van patiënten met kanker (maar ook met chronische aandoeningen zoals reuma) kan gebruik worden gemaakt van cytostatica. Dit zijn medicijnen die de celgroei remmen. Ze worden ook wel celdelingremmende medicijnen genoemd. Voor elke soort kanker is er een speciale vorm van chemotherapie.
Cytostatica vallen onder de categorie gevaarlijke stoffen. Als tijdens het werk vaak contact is met deze medicijnen kunnen deze kankerverwekkend zijn voor de hulpverlener. Cytostaticabehandeling bij cliënten in de thuissituatie komt steeds vaker voor.
Cytostatica komen in de bloedbaan terecht. Via de bloedbaan worden de medicijnen door het hele lichaam verspreid en kunnen kankercellen vrijwel overal in het lichaam bereikt worden.
Resten van cytostatica kunnen voorkomen in alle stoffen die het lichaam verlaten.
Het maakt hierbij niet uit of de cytostatica door een infuus, injectie of via een tablet of drank zijn toegediend.
Stoffen die het lichaam verlaten worden uitscheidingsproducten genoemd.
Dit zijn: bloed, ontlasting, urine, zweet, braaksel, speeksel, traanvocht, drain- wondvocht, sperma en vaginaal vocht.

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar wat er kan gebeuren als een hulpverlener vaak in aanraking komt met cytostatica. Als het medicijn zelf vaak aangeraakt wordt kan er een allergische reactie optreden. Ook irritaties van de huid, duizeligheid, hoofdpijn en diarree kunnen voorkomen.
Als er tijdens het werk zeer lang en vaak contact is met deze medicijnen, kunnen deze kankerverwekkend zijn voor de hulpverlener.