Fysieke belasting cliëntgebonden

Praktijktips

  • Breng de tilband van de passieve tillift op de handigste manier aan
    Je kunt de tilband van de passieve tillift op verschillende manieren aanbrengen. Veel zorgmedewerkers doen dat door de cliënt te kantelen, de tilband er vervolgens zoveel mogelijk onder te leggen en daarna de cliënt weer terug te draaien. Bekijk hier een instructiefilm.

  • Zit de cliënt? Breng de tilband zo diep mogelijk in de rug aan
    Ook geef je ruimte en tijd voor de cliënt om zoveel mogelijk mee te helpen en check je altijd of de clips goed vast zitten. Bekijk hier de instructiefilm.

  • Gebruik een glijzeil om de tilband op bed aan te brengen
    Bij het op bed aanbrengen van de tilband voor de passieve lift kun je ook een glijzeil gebruiken. Draai de cliënt met behulp van het glijzeil en breng de tilband aan.

  • Overweeg een verblijfsband
    Met een verblijfsband kan de cliënt na de transfer op deze speciale tilband blijven zitten.

  • Kies de meest comfortabele tilband
    De verscheidenheid van materiaal, vormgeving en functionaliteit in tilbanden is groot. Voor alle cliënten bestaat een goede oplossing. Vraag bij twijfel je ergotherapeut en/of je leverancier(s) om advies en probeer uit.

  • Gebruik hulpmiddelen voor het toiletteren met een tillift
    Bij de overgang van stalift naar passieve tillift wordt de toiletgang complexer. Soms is dat nog goed op te lossen met ander tiljuk, een speciale tilband aan de passieve tillift en/of ergonomisch ontworpen incontinentiemateriaal. Zie hier de instructiefilm. Voor toiletteren van een cliënt met een passieve lift kun je een speciale toiletband gebruiken.

  • Gebruik plafondsystemen
    Als je een transfer doet met een tillift, zou je dat ook met een plafondsysteem kunnen doen. Dat scheelt ruimte en je hoeft niet (zwaar) te manoeuvreren. Plafondsystemen zijn niet alleen voor passieve transfers van cliënten met Mobiliteitsklassen D en E geschikt. Met een speciale aanpassing kun je ook een soort ‘opsta’-beweging simuleren bij cliënten met Mobiliteitsklasse C.

  • Overweeg een elektrisch verrijdbare lift
    Een elektrisch verrijdbare lift zal de fysieke belasting bij het manoeuvreren met een tillift waar iemand in hangt aanzienlijk verlichten.

  • Stimuleer de opstabeweging ook bij staliften
    Ook al wordt de cliënt met een stalift tot stand getild, het is belangrijk om de opstabeweging te blijven stimuleren.

  • Doe na de transfer een ‘lift-off’
    Transfers die onder andere bedoeld zijn om decubitus te voorkomen, kunnen helaas ook decubitus veroorzaken. Haal daarom altijd na de transfer de spanning van de huid door een ‘lift-off’. Als je hierover meer wilt weten, doe je de geaccrediteerde Free Learning module ‘Decubitus en Transfers’.

  • Doe de Free Learning module ‘Stalift en passieve lift’
    Wil je meer leren over het werken met staliften en passieve liften? Doe dan de Free Learning ‘Stalift en passieve lift’ en haal gratis je certificaat en desgewenst een V&VN-accreditatiepunt.