Thema
Gevaarlijke stoffen

Calamiteiten met stoffen

Praktijktips

  • Houd alleen de gebruikshoeveelheid op de afdeling

    Houd de werkvoorraad van gevaarlijke stoffen binnen de afdeling klein, dat verlaagt de risico’s. Grotere voorraad sla je op op een centrale en speciaal daarvoor ingerichte plaats / ruimte.

  • Houd de informatie over EHBO bij de hand

    Voor ieder product is er een veiligheidsinformatieblad of werkplekinstructiekaart. Daarin is te vinden wat je moet doen als er een ongeluk gebeurt met dat product. Zorg dat deze informatie zichtbaar op de afdeling beschikbaar is.

  • Ruim gemorste stoffen op

    Als er een verpakking kapotgaat of een product gemorst wordt, ruimt dit dan direct op. Zorg dat hiervoor hulpmiddelen, beschermingsmiddelen en absorptiemateriaal beschikbaar zijn en dat de stof goed verpakt wordt.

  • Ga contact tussen stoffen tegen

    Stoffen kunnen gevaarlijke reacties veroorzaken als ze met elkaar in contact komen. Bijvoorbeeld chloorhoudende producten die in contact komen met zure producten (ontkalker). Houd stoffen in de opslag uit elkaar en meng nooit stoffen met elkaar.

  • Zet gasflessen goed vast

    Als er in de afdeling gasflessen gebruikt worden, zorg dan dat deze goed vaststaan. Weet wat je moet doen met de flessen als er brand uitbreekt.

  • Verlaat de ruimte als je onwel wordt

    Als je onwel wordt, kan dat met stoffen te maken hebben. Denk daarbij ook aan kooldioxide CO2 (koudijs), vooral in slecht geventileerde ruimtes. Verlaat de ruimte en ventileer.