Fysieke belasting cliëntgebonden

Beleidstips

Als je voor je organisatie aan de slag gaat met beleid voor Horizontale Transfers zijn de volgende punten altijd belangrijk om te organiseren:

  • Expliciet aandacht voor Horizontale transfers in het Beleid Fysieke Belasting
    De werkwijze bij horizontale transfers is van grote invloed op de fysieke belasting. Daarom is deze werkzaamheid een cruciaal aspect in het Beleid Fysieke Belasting zoals omschreven in het Leaflet minimumvereisten beleid fysieke belasting, waar iedere VVT instelling aan moet voldoen.

  • Inventariseer de functies met risico met de TilThermometer
    Met de TilThermometer weet je of er in jouw zorgorganisatie conform de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting voor horizontale transfers wordt gewerkt. Hij geeft een goede indruk van de blootstelling van de medewerkers aan belastend werk. Bepaal aan de hand hiervan welke functies risico lopen.

  • Beheers de belasting bij werk bij de cliënt thuis met de Arbocheck Verpleging en Verzorging 2.0
    Iedere nieuwe cliënt waar thuis gewerkt wordt is een nieuwe werkplek. Om fysieke belasting daar te beheersen, is een beoordeling van de belasting voorafgaand aan het werk nodig. Voor werkzaamheden bij cliënten thuis bepaal je dit per cliënt met behulp van de Arbocheck Verpleging en Verzorging.

  • Houd je aan de Praktijkrichtlijnen
    Als uit de TilThermometer of een Arbocheck situaties naar voren komen met overbelasting, stel dan vast hoe gezorgd wordt dat die situatie verbetert en op welke termijn. Maak het mogelijk om te werken volgens de afspraken in de Praktijkrichtlijnen.

Mobiliteitsklasse C, D of E

Als de cliënt Mobiliteitsklasse C, D of E heeft, dan moet een elektrisch hoog-laag bed plus een glijzeil (minimaal dubbellaags) of plafondlift worden gebruikt.

  • Ontwikkel een programma voor instructie en training medewerkers
    Goede scholing en het geven van instructies aan medewerkers kan veel verschil maken in de belasting. Ze moeten het belang hiervan weten en de gezonde manier van werken kennen en toepassen. Daarnaast is uit het oogpunt van kwaliteit en veiligheid voor de cliënt vereist dat medewerkers bekwaam zijn en blijven in het gebruik van tilliften en aanverwante hulpmiddelen. Hiervoor is voorlichting en training nodig, bijvoorbeeld door ErgoCoaches, fysiotherapeuten of ergotherapeuten. Er zijn tal van hulpmiddelen om dit onderwerp onder de aandacht te brengen en te houden. Zoals de instructiefilms van GoedGebruik over transfers en de website werkhoudingen VVT. Maar ook is het nodig dat medewerkers in het dagelijks werk hieraan regelmatig herinnerd worden door collega’s of door de leiding.

De volgende punten kunnen ook zinvol zijn voor je organisatie:

  • Voorkom belastende werkzaamheden
    De eerste stap in de arbeidshygiënische strategie is steeds bekijken of de belastende werkzaamheid die je doet geheel geëlimineerd kan worden. Stel dus steeds de vraag of bepaalde werkzaamheden überhaupt wel nodig zijn of te voorkomen zijn. Denk (in aanvulling op de Praktijkrichtlijnen) aan mogelijkheden om maximaal gebruik te maken van de zelfredzaamheid van de cliënt en inzetten van automatische hulpmiddelen ook als het strikt genomen niet nodig is, zonder daarbij afbreuk te doen aan de zelfredzaamheid van de cliënt. Ook bij horizontale transfers is het belangrijk dat de cliënt zoveel mogelijk actief meedoet. Dat draagt bij aan het gevoel van eigenwaarde van de cliënt en het scheelt fysieke belasting voor de zorgmedewerker. De ZelfredzaamheidsRadar helpt om consequent de focus hierop te houden.

  • Dubbele glijzeilen zijn veiliger dan enkele
    Er zijn verschillende soorten glijzeilen: enkele met één laag en dubbele met meerdere lagen of tunnels. Onderzoek toont aan dat dubbele glijzeilen minder belastend zijn dan enkele.

  • Vervang glijzeilen op tijd
    Houd er rekening mee dat glijzeilen slijten en dus vervangen moeten worden. Bij intensief gebruik en veel wassen kan dat al na drie maanden het geval zijn.

  • Een glijzeil kan virussen verspreiden
    Het is niet ondenkbeeldig dat via een glijzeil virussen worden verspreid. Met persoonsgebonden glijzeilen kun je dat beperken. In het praktijkverhaal van Stadzicht Rotterdam lees je daar meer over.

  • Train en instrueer medewerkers
    Het werken met glijzeilen is niet moeilijk, maar vraagt wel enige handigheid. Daarom is goede scholing en het geven van instructies aan medewerkers belangrijk, bijvoorbeeld door ErgoCoaches, fysiotherapeuten of ergotherapeuten. De instructiefilms over glijzeilen van GoedGebruik kunnen hierbij helpen.

  • Houd de Praktijkrichtlijnen onder de aandacht
    Om het belang van de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting over horizontale transfers onder de aandacht te houden, kun je deze poster ophangen.