Thema
Zwangerschap en arbeid

Fysieke belasting en zwangerschap

Algemeen

Vermoeidheid en een vermoeide rug zijn normaal tijdens de zwangerschap. Toch is een zwangere vrouw gevoeliger voor het krijgen van klachten aan het bewegingsapparaat. Dat komt onder andere door de dikkere buik (waardoor ze verder van het werk staat), verminderde spierkracht, lossere gewrichten en een hogere belasting van hart en longen. Vanaf het eerste begin, maar zeker in de laatste drie maanden van de zwangerschap moeten zwaar werk, tillen, lang staan en in moeilijke houdingen werken vermeden worden.

Richtlijnen

De beoordeling of werkzaamheden te belastend zijn, is maatwerk. Dit vraagt de inzet van deskundige ondersteuning (Art. 5.13a Arbobesluit). Concreet hanteert de Inspectie SZW de volgende richtlijnen ten aanzien van fysieke belasting tijdens de zwangerschap en tot 6 maanden na de bevalling:

  • maximaal 10 kilo tillen;
  • vanaf de twintigste week van de zwangerschap niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo tillen;
  • vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan vijf keer maximaal vijf kilo tillen;
  • tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap niet vaker dan 1 keer per uur gebukt, gehurkt, geknield werken of staande voetpedalen bedienen;
  • tot zes maanden na de bevalling moet de belasting (langzaam) opgebouwd worden. Dan gaat het met name om tillen, dragen van lasten, duwen en trekken.